Nyhedsbrev april 2025

Nyheder

Christian Britten Lundblad valgt som ny ombudsmand

Folketinget har valgt Christian Britten Lundblad som ny ombudsmand. Han afløser Niels Fenger, der i oktober 2024 tiltrådte en stilling som dommer ved EU-domstolen.

58-årige Christian Britten Lundblad kommer fra en stilling som retspræsident ved Retten på Frederiksberg og har tidligere også været retspræsident ved Retten i Aalborg. Derudover har han bl.a. været administrerende direktør i Ret&Råd, varetaget lederstillinger i Advokatsamfundet og været adjungeret professor på Aalborg Universitet. 

Han tiltræder som ombudsmand den 1. maj 2025 efter en periode med landsdommer Henrik Bloch Andersen som midlertidig ombudsmand.

Læs hele nyheden

Undersøgelse af Langeland Kommunes brug af it-system til sager om udsatte børn og unge

Ombudsmanden har indledt en undersøgelse af Langeland Kommunes brug af it-systemet DUBU (Digitalisering – Udsatte Børn og Unge), som kommunen anvender til at behandle sager i familieafdelingen.

På baggrund af en konkret klagesag og omtale i medierne blev ombudsmanden opmærksom på en generel problemstilling vedrørende kommunens sagsbehandling i it-systemet. Han ønsker at undersøge, om det kan føre til mangelfuld eller forkert journalisering i familieafdelingens sager.

Ombudsmanden har bl.a. bedt Langeland Kommune om at redegøre for kommunens brug af DUBU-systemet samt om at forholde sig til, om dens håndtering lever op til de gældende krav til notat- og journaliseringspligt i bl.a. offentlighedslovens § 13 og § 15.

Læs hele nyheden

Ombudsmanden undersøger besøgsforhold i Vestre Fængsel

Folketingets Ombudsmand har indledt en undersøgelse af de indsattes muligheder for at få besøg i Vestre Fængsel. I forbindelse med undersøgelsen har ombudsmanden bedt myndighederne om at redegøre for bl.a.:

  • Om besøgskapaciteten i Vestre Fængsel kan anses for at være tilstrækkelig
  • Om der er forhold af strukturel karakter i fængslet, der gør det vanskeligt at sikre de indsatte adgang til besøg
  • Prioriteringen af afsonere over varetægtsarrestanter ved tilrettelæggelsen af besøg
  • Forsvarsadvokaters mulighed for at besøge deres klienter i fængslet
  • Tiltag for at forbedre besøgsbestillingssystemet, herunder indførelsen af et eventuelt digitalt bookingsystem.

Ombudsmanden iværksætter sin undersøgelse efter at have været på uvarslet tilsynsbesøg i Vestre Fængsel. Ombudsmanden har tidligere modtaget en række klager fra indsatte og deres pårørende over besøgsforhold i fængslet.

Læs hele nyheden

Afsluttet undersøgelse af Vurderingsstyrelsens vejledning om tillægslån

Ombudsmanden har afsluttet sin undersøgelse af Vurderingsstyrelsens vejledning til boligejere om tillægslån.

I undersøgelsen bad ombudsmanden styrelsen om at redegøre for dens overvejelser om bl.a. vejledningsindsatsen i forbindelse med udsendelse af breve til boligejerne. Ombudsmanden bad også Vurderingsstyrelsen oplyse om dens vejledningsindsats om tillægslån for 2025.

Efter at have gennemgået Vurderingsstyrelsens udtalelse har ombudsmanden samlet set besluttet ikke at foretage sig yderligere med hensyn til styrelsens vejledning om tillægslån.

I forbindelse med undersøgelsen bad ombudsmanden desuden Vurderingsstyrelsen om en oversigt over kendte problemstillinger ved overgangen til det nye ejendomsvurderingssystem, der kunne få konkret betydning for boligejere.

På baggrund af styrelsens oversigt har ombudsmanden på nuværende tidspunkt besluttet at iværksætte tre særskilte undersøgelser.

Læs hele nyheden

Undersøgelse af Familieretshusets sagsbehandlingstid i sager om børnebidrag

Ombudsmanden har indledt en undersøgelse af sagsbehandlingstiderne i Familieretshusets sager om bidrag til forsørgelse af børn.

Forinden havde ombudsmanden modtaget flere henvendelser fra forældre, der klagede over den tid, Familieretshuset bruger på at behandle ansøgninger om fastsættelse af børnebidrag eller andre former for bidrag til børns forsørgelse, efter at samlivet med den anden forælder var ophørt.

Ombudsmanden har bedt Familieretshuset om bl.a. at oplyse udviklingen i antallet af sager og sagsbehandlingstiden for almindelige og komplicerede sager om børnebidrag samt redegøre for eventuelle initiativer, som er iværksat for at nedbringe sagsbehandlingstiderne.

Læs hele nyheden

Hillerød Forsyning er omfattet af ombudsmandens kompetence

Ombudsmanden har bestemt, at Hillerød Forsyning i form af moderselskabet Hillerød Forsyning Holding A/S og datterselskabet Hillerød Service A/S skal være omfattet af hans virksomhed i samme omfang, som de er omfattet af reglerne i offentlighedsloven.

Selskaberne er 100 pct. ejet af Hillerød Kommune og omfattet af offentlighedslovens § 4, stk. 1. Det er almindelig praksis, at ombudsmanden efter ombudsmandslovens § 7, stk. 4, bestemmer, at selskaber er omfattet af ombudsmandens kompetence i samme omfang, som de er omfattet af reglerne i offentlighedsloven. Det gælder også for så vidt angår kommunalt ejede forsyningsselskaber.

Læs hele nyheden

Ombudsmanden har offentliggjort beretning for 2024 – blandt andet med artikel om Børnekontorets samtaler med børn ved tilsynsbesøg

I Folketingets Ombudsmands beretning for 2024 handler en af artiklerne om, hvordan Børnekontoret gennemfører samtaler med udsatte børn og unge i forbindelse med tilsynsbesøg. Herunder ikke mindst hvordan man opbygger en uformel og tryg ramme om en samtale med et barn eller et ungt menneske, som man ikke har mødt før.

Beretningen rummer også en artikel om ombudsmandens myndighedsguide, som hjælper myndigheder med svar på forvaltningsretlige spørgsmål, der kan opstå i den praktiske hverdag. For eksempel om notatpligt, partshøring og aktindsigt. Hver måned klikker flere tusind besøgende sig ind på teksterne.

Derudover byder beretningen på omtale af en række af de udtalelser, ombudsmanden har afgivet i 2024.

Læs hele nyheden

FOB-sager offentliggjort siden seneste nyhedsbrev

FOB 2025-1

Kirkegårdsbestyrelse kunne ikke udelukke medlem valgt af menighedsråd

Et medlem af en kirkegårdsbestyrelse klagede over, at kirkegårdsbestyrelsen havde udelukket ham fra bestyrelsen. Han var valgt til bestyrelsen af et af de menighedsråd, der samarbejdede i kirkegårdsbestyrelsen.

Det var ombudsmandens opfattelse, at kirkegårdsbestyrelsen hverken efter lov- eller aftalegrundlaget for samarbejdet om kirkegårdene eller godkendelsen af samarbejdet efter lov om forsøg i folkekirken havde kompetence til at beslutte, at klageren skulle udelukkes fra kirkegårdsbestyrelsen.

Kirkegårdsbestyrelsen havde efter ombudsmandens opfattelse heller ikke en sådan kompetence efter en analogi af § 15, stk. 5 og 6, i menighedsrådsloven.

 
FOB 2025-2 

Myndigheder kan ikke generelt undlade at ekstrahere forkerte oplysninger, der er indgået i grundlaget for en afgørelse eller en beslutning

En journalist havde bedt Udbetaling Danmark om aktindsigt i en række dokumenter, bl.a. en konsekvensanalyse om databehandling vedrørende nogle kontroller med sociale ydelser. Da dokumenterne var interne, var de som udgangspunkt undtaget fra aktindsigt, men Udbetaling Danmark udleverede dog en stor mængde oplysninger efter reglerne om ekstrahering i offentlighedslovens § 28, stk. 1.

Udbetaling Danmark undlod imidlertid at ekstrahere visse oplysninger af faktisk karakter, med henvisning til at de var forkerte og derfor irrelevante i offentlighedslovens § 28’s forstand. Ombudsmanden udtalte, at oplysningerne – der indgik i den endelige version af konsekvensanalysen og dermed i det faktiske grundlag for den risikovurdering, som Udbetaling Danmark havde foretaget i konsekvensanalysen – som udgangspunkt måtte anses for at være relevante for sagen i § 28’s forstand.

 

FOB 2025-3

Flere anmodninger om aktindsigt kunne betragtes som én anmodning ved ressourceafslag

Justitsministeriet meddelte en gruppe personer afslag på aktindsigt i en række dokumenter på en sag om evaluering af kredsråd, med henvisning til at behandlingen heraf ville nødvendiggøre et uforholdsmæssigt ressourceforbrug, jf. offentlighedslovens § 9, stk. 2, nr. 1. Efterfølgende sendte gruppen 88 enkeltstående anmodninger om aktindsigt til ministeriet. Alle disse anmodninger angik dokumenter på to lister, som ministeriet havde sendt til gruppen sammen med afslaget på aktindsigt.

Justitsministeriet meddelte herefter på ny gruppen afslag på aktindsigt i medfør af offentlighedslovens § 9, stk. 2, nr. 1. Ministeriet anførte i den forbindelse, at det var ministeriets vurdering, at gruppens 88 anmodninger kunne betragtes som én anmodning om aktindsigt, og at behandlingen heraf ville nødvendiggøre et uforholdsmæssigt ressourceforbrug.

Ombudsmanden mente ikke, at der var udsigt til, at han efter en nærmere undersøgelse ville kunne tilsidesætte Justitsministeriets vurdering af, at de 88 anmodninger kunne anses for én samlet anmodning. Han mente heller ikke, at der var udsigt til, at han kunne kritisere ministeriets vurdering af, at behandlingen af anmodningerne samlet set ville være forbundet med et uforholdsmæssigt ressourceforbrug.

 

FOB 2025-4

It-tilsynet skulle træffe aktindsigt i afgørelse om dokumenter modtaget som led i tilsynet med Skatteforvaltningen

It-tilsynet anså sig ikke for kompetent til at træffe afgørelse om aktindsigt i forhold til dokumenter, som It-tilsynet havde modtaget fra Skatteforvaltningen til brug for sit tilsyn. It-tilsynet mente, at kompetencen tilkom Skatteforvaltningen, og at dette gjaldt, selv om dokumenterne ikke indgik i en afgørelsessag hos Skatteforvaltningen.

Ombudsmanden var enig med Justitsministeriet i, at offentlighedslovens § 36, stk. 1, skulle fortolkes sådan, at hvis en anmodning om aktindsigt angik dokumenter, der ikke indgik i en afgørelsessag, og som var sendt fra en myndighed til en anden som led i kontrol eller tilsyn (og således var i begge myndigheders besiddelse), skulle afgørelse om aktindsigt træffes af den myndighed, som aktindsigtsanmodningen rettede sig til.

Det indebar i den foreliggende sag, at kompetencen til at træffe afgørelse om aktindsigt i dokumenter, som It-tilsynet havde modtaget fra Skatteforvaltningen, påhvilede It-tilsynet, da anmodningen om aktindsigt var rettet hertil.