Nyhedsbrev juli 2025

Nyheder

Arrester bør øge fokus på karakteren af det cellearbejde, de tilbyder indsatte

I sin temarapport for 2024 om besøg og beskæftigelse i kriminalforsorgen anbefaler ombudsmanden generelt, at der i arrester løbende er opmærksomhed på at skaffe celle- og værkstedsarbejde, og at der i den forbindelse er fokus på karakteren af arbejdet. 

Baggrunden for anbefalingen er, at ombudsmanden på tilsynsbesøg konstaterede, at de indsatte i visse arrester primært blev tilbudt arbejde med at flette julestjerner eller lave musetrapper, som ofte blev smidt ud bagefter. Det skabte utilfredshed hos de indsatte, som ønskede at producere genstande med reel nytteværdi.

Hvad angår de indsattes muligheder for at få besøg anbefaler ombudsmanden generelt bl.a., at kriminalforsorgen sikrer, at besøgslokaler, hvor der afholdes besøg med børn, er indbydende og hyggelige og giver mulighed for aktiviteter mellem indsatte forældre og børn i alle aldre.

Læs hele nyheden

Sagsbehandlingstiden i sager om eftergivelse af gæld er for lang

Gældsstyrelsen bruger for lang tid på at behandle anmodninger om eftergivelse af gæld til det offentlige. Det kan betyde, at nogle borgere må vente længe på at få afklaret en usikker økonomisk situation.

I en netop afsluttet undersøgelse anerkender ombudsmanden, at Gældsstyrelsen er lykkedes med at nedbringe den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på gældseftergivelsesområdet til cirka 8 måneder i 2024.

Gældsstyrelsen vurderer imidlertid, at sagsbehandlingstiden stadig er for lang, og det erklærer ombudsmanden sig enig i.

Læs hele nyheden

 

Indgangsparti til Regionspsykiatrien midt

Tilsynsbesøg på Klinik for Retspsykiatri i Viborg

Ombudsmanden var den 26. juni 2025 på tilsynsbesøg på to sengeafsnit på Klinik for Retspsykiatri i Viborg. Besøgsholdet talte bl.a. med ni patienter og otte ansatte. Desuden talte besøgsholdet med klinikkens ledelse.

Besøget er en del af ombudsmandens temabaserede tilsyn på voksenområdet i 2025. Her besøger ombudsmanden alle otte retspsykiatriske afdelinger med sengeafsnit i de fem regioner. På besøgene fokuserer ombudsmandens besøgshold bl.a. på udstrækningen af patienternes frihedsberøvelse, tvang, indgreb og restriktioner over for patienterne samt patienternes relationer til hinanden og personalet.

Ombudsmanden foretager tilsynsbesøg på steder, hvor borgere af den ene eller anden grund er berøvet deres frihed i en periode. Ombudsmanden besøger for eksempel fængsler, arresthuse og kriminalforsorgens pensioner, politiets venterum og detentioner samt psykiatriske afdelinger. Formålet med tilsynsbesøgene er at bidrage til at sikre, at borgerne behandles værdigt, hensynsfuldt og i overensstemmelse med deres rettigheder.

Ombudsmanden samarbejder med Institut for Menneskerettigheder og DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur om tilsynsbesøgene. 

Ombudsmandens afsluttende brev om besøget på den retspsykiatriske klinik i Viborg vil blive offentliggjort på ombudsmandens hjemmeside, når besøgssagen er afsluttet.

Dømte seksualforbrydere må vente for længe på behandling

En person, der er dømt for visse seksualforbrydelser, skal som udgangspunkt indledningsvist afsone i Herstedvester Fængsels visitations- og observationsafdeling. Her skal det afklares, om den dømte har behov for – og er motiveret for – f.eks. sexologisk behandling.

Der er imidlertid lang ventetid på overførsel til afdelingen, og en stor del af de dømte har afsonet en relativt stor del af deres straf, før de kommer til visitationsafdelingen. Det betyder, at formålet med visitationsordningen vil kunne være forspildt, fordi de indsatte så ikke kan nå at få tilbud om behandling eller kan drage nytte af den. Den lange ventetid kan også have betydning for de dømtes udgangsforløb, og i sidste ende deres mulighed for prøveløsladelse. 

Ombudsmanden udtaler bl.a. på den baggrund kritik af kriminalforsorgen i sagen.

Kriminalforsorgen har nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på tiltag, der skal nedbringe ventetiden, ligesom direktoratet vil overveje tilpasning af visitationsordningen. Ombudsmanden beder kriminalforsorgen om senest den 1. oktober 2025 at orientere ham om resultaterne af – eller status for – overvejelserne i arbejdsgruppen og direktoratet.

Læs hele nyheden

Delvis lukkede døgninstitutioner bør sikre et bedre kendskab til de særlige regler og retsgarantier, der gælder ved brug af magt

Landets syv delvis lukkede døgninstitutioner for børn og unge bør gøre mere for at sikre, at de har tilstrækkeligt kendskab til de særlige regler og retssikkerhedsgarantier, der gælder ved brug af magt på disse institutioner.

Det fremgår af ombudsmandens nye temarapport på børneområdet, efter at der er gennemført tilsyn på landets syv delvis lukkede døgninstitutioner og delvis lukkede afdelinger på døgninstitutioner.

Ombudsmanden pegede også på, at institutionerne generelt skal blive bedre til at informere de unge og deres forældre om deres rettigheder i relation til magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten og deres muligheder for at klage.

Ombudsmanden valgte at sætte fokus på området på grund af de særlige regler, der gælder for brug af magt på disse steder, og fordi der i de senere år har været tilfælde af kritisk omtale af forhold på delvis lukkede institutioner.

Læs hele nyheden