Ombudsmanden udgiver Danmarks-krønike

26-02-2008

Folketingets Ombudsmand fortæller i ny bog både sin egen og Danmarks historie. Bogen indeholder 50 sager over 50 år, skrevet så alle kan være med.
”Man kan se bogen som en Danmarks-krønike − set med ombudsmandsbriller,” siger Folketingets Ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, om bogen ”50 år, 50 sager”. Jubilæumsbogen beskriver i små overskuelige fortællinger hvordan det danske samfund har udviklet sig, og navnlig hvordan Folketingets Ombudsmand har været med til at påvirke udviklingen. ”Ombudsmandens fornemste opgave er at bidrage til at gøre forvaltningen her i landet bedre. Og dermed sikre borgernes rettigheder. De 50 sager som vi har udvalgt, giver et lille udsnit af det arbejde som institutionen har udført gennem det halve århundrede den har eksisteret,” siger Hans Gammeltoft-Hansen.

Fra opfinder-breve til Nørrebro-sag
”50 år, 50 sager” beskriver små som store sager. Der er historien om at ombudsmanden i 1958 behandlede en klage fra en opfinder der sad i fængsel. Opfinderen var utilfreds med at fængselspersonalet puttede en lille seddel i de breve han sendte, så man kunne se hvor brevene blev sendt fra. Ombudsmanden konkluderede at fængselspersonalet burde have orienteret opfinderen om de små sedler.
Næsten 40 år senere var ombudsmanden involveret i en noget større sag: Demonstrationer efter Maastricht-afstemningen udviklede sig i 1993 til nogle af de voldsomste uroligheder landet havde set siden 2. verdenskrig. Politiet affyrede 113 skud mod demonstranter, og landets øverste offentlige anklager, rigsadvokaten, blev sat til at kulegrave forløbet. Blandt andet skulle rigsadvokaten se på hvem der havde råbt de så omdiskuterede ord ”skyd efter benene”.
Det fandt Rigsadvokaten aldrig ud af. Og undersøgelsen blev i det hele taget kritiseret for at være mangelfuld og ukritisk. En lang række borgere, enkeltvis og i grupper, klagede til ombudsmanden, og i januar 1996 gav den nuværende ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen kritikerne ret på en række punkter.
”I udgangspunktet er ingen sager vigtigere end andre. Ombudsmandsinstitutionen er sat i verden for at hjælpe hver eneste borger. Jensen fra Broager skal have samme behandling som Møller fra Udenrigsministeriet. Derfor er det helt bevidst at vi både har taget mindre og større sager med i bogen,” siger Hans Gammeltoft-Hansen.

”50 år, 50 sager” er skrevet af journalist og chefredaktør Simon Andersen. Bogen er gratis så længe lager haves. Bogen kan bestilles ved at sende en mail til: post@ombudsmanden.dk – skriv ”50 år, 50 sager” i emnefeltet. 


Yderligere oplysninger: Hans Gammeltoft-Hansen, mobil nr. 40 43 45 43.