Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen belønnet for indsats i Albanien

01-04-2005

Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen har netop – i forbindelse med fejringen af ombudsmandsinstitutionens 50 års jubilæum – fået overrakt en albansk æresmedalje.

Medaljen, der på vegne af den albanske ministerpræsident blev overrakt personligt af Albaniens kulturminister Blendi Klosi under en uformel sammenkomst på Christiansborg, er en tak for den danske ombudsmandsinstitutions årelange støtte til og praktiske hjælp med at oprette en ombudsmandsinstitution i Albanien, den såkaldte People’s Advocate.

Albanien blev efter kommunismens sammenbrud i 1991 kastet ud i dyb kaos – samfundets institutioner brød sammen, og folkets tillid til politikere og forvaltning var begrænset. Blandt andet af den grund blev det allerede i 1998 vedtaget at oprette en ombudsmandsinstitution. Den første ombudsmand Emir Dobjani begyndte sit arbejde i februar 2000.

Den danske ombudsmand og Udenrigsministeriet har i flere år – både før og efter den albanske institutionen blev oprettet – bistået Albanien, blandt andet med at etablere institutionen, træne medarbejdere i at styre sagsbehandlingen, indføre elektroniske sagssystemer, sikre klageprocedurer, holde internationale standarder m.m. Udenrigsministeriet har støttet arbejdet med 7,7 millioner danske kroner.

Se baggrund om ombudsmandens indsats i Albanien.