Folkemødet 2018: Hvor bidske skal Folketingets vagthunde være?

11. juni 2018 | Nyhed

Landets øverste vagthunde holder øje med, at det offentlige Danmark overholder love og regler – og gør det på en effektiv måde. Men hvor bidsk skal en vagthund være?

Det spørgsmål har været genstand for skarp debat det seneste år, og på Folkemødet 2018 vil temaet blive adresseret direkte til de øverste kontrollanter. Det sker, når Hans Engell som ordstyrer i Folketingets telt fredag kl. 9-10 udspørger Folketingets Ombudsmand, rigsrevisoren og størstedelen af statsrevisorerne.

Hans Engell spørger bl.a. rigsrevisor Lone Strøm, om det er rigtigt, at hun blander sig for meget i politik. Han vil spørge formanden for statsrevisorerne, Peder Larsen, om der ikke er en risiko for at tabe indflydelse, hvis man er på konstant konfrontationskurs med ministerier og regering. Og han vil udfordre ombudsmanden, der for nylig udtalte, at han ’hellere vil være en konstruktiv medspiller end en bidsk vagthund’.  

Publikum vil blive inviteret til at deltage i debatten.

Debatten med magtens kontrollanter runder også en række helt konkrete sager, bl.a. Rigsrevisionens beretninger om forebyggelse af hospitalsinfektioner og politiets prioriteringer efter politiforliget samt ombudsmandens sager om aktindsigt i korrespondance vedrørende kronprinsen og IOC og sagen om meddeleret for ansatte i Københavns Kommune.
 

FAKTA

FOLKETINGETS KONTROLORGANER

Folketingets Ombudsmand, Rigsrevisionen og statsrevisorerne er nogle af landets øverste kontrolorganer. De udgår alle tre fra Folketinget, men arbejder uafhængigt. Deres opgave er at kontrollere den offentlige forvaltning. Mens ombudsmandsinstitutionen holder øje med, at hele den offentlige forvaltning overholder landets love i mødet med borgerne, skal Statsrevisorerne og Rigsrevisionen kontrollere, at statens penge bliver brugt fornuftigt og effektivt.

Folketingets Ombudsmand er jurist og bliver udpeget direkte af Folketinget efter hvert valg. Ombudsmandsinstitutionen har cirka 110 medarbejdere - primært jurister.

De seks politisk udpegede statsrevisorer har et mindre sekretariat på Christiansborg.

I Rigsrevisionen er der 270 medarbejdere med forskellig samfundsfaglig baggrund. Den øverste chef er rigsrevisor, der udpeges af Folketingets formand, bl.a. efter indstilling fra statsrevisorerne.