Ombudsmanden afskåret fra at behandle iraker-sager

21. august 2009 | Nyhed

Folketingets Ombudsmand kan ikke behandle sager der kan indbringes for en anden forvaltningsmyndighed. Det følger af ombudsmandsloven. Derfor har ombudsmanden i dag afvist at behandle to klager over de såkaldte iraker-sager.

 

Udviste irakere er i denne uge blevet afhørt af en delegation fra Irak. Rigspolitiet afviste i den forbindelse et ønske fra nogle af de irakiske asylansøgere om at deres advokat kunne være til stede under afhøringerne. Denne afgørelse er der blevet klaget over til Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration. Allerede af den grund har ombudsmanden ikke mulighed for at gå ind i sagen.

 

Hvis spørgsmålet behandles af en domstol, er ombudsmanden helt afskåret fra at gå ind i sagen.

 

FAKTA 

§ 14. Klage over forhold, der kan påklages til en anden forvaltningsmyndighed, kan ikke indgives, førend den anden forvaltningsmyndighed har truffet afgørelse.

§ 7. Ombudsmandens virksomhed omfatter alle dele af den offentlige forvaltning. […]
Stk. 2. Ombudsmandens virksomhed omfatter ikke domstolene.

 

 

Folketingets Ombudsmand er nedsat for at kontrollere statslige og kommunale myndigheder og andre offentlige forvaltningsmyndigheder. Han er valgt af Folketinget og kan således ikke behandle sager vedrørende Folketinget, ligesom han heller ikke kan behandle klager over landets domstole. Ombudsmanden kan behandle klager over forvaltningsmyndighederne, men han kan også tage sager op på eget initiativ. I 2007 tog ombudsmanden 201 sager op på eget initiativ.