Ingen kritik af Rigsombudsmanden på Færøerne i adoptionssag

24. marts 2011 | Nyhed

Ombudsmanden har nu afsluttet sin undersøgelse af forløbet af en adoptionssag på Færøerne.

Ombudsmandens undersøgelse har drejet sig om hvorvidt rigsombudsmandens behandling af sagen var i overensstemmelse med god forvaltningsskik. Undersøgelsen var koncentreret om dels et møde som rigsombuddet holdt med den ene af adoptanterne, dels afhentningen af adoptivbarnet.

Ombudsmanden kan ikke kritisere rigsombudsmandens håndtering af sagen. På en lang række punkter er der uenighed mellem rigsombudsmanden og adoptanterne om de faktuelle forhold omkring mødet, og ombudsmanden kan ikke lægge den ene parts forklaring om mødet til grund frem for den anden parts modstående oplysninger.

Om forløbet i forbindelse med afhentningen af barnet er det ombudsmandens opfattelse at det under de givne omstændigheder – og herunder først og fremmest hensynet til barnet – ikke kunne have været tilrettelagt og gennemført på en måde der havde været mere hensynsfuld over for adoptanterne.

Nærmere oplysninger om baggrunden for sagen fremgår her:

Ombudsmanden undersøger behandlingen af adoptionssag på Færøerne – 6. august 2010

Yderligere oplysninger kan fås hos ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen på mobil nr. 40 43 45 43. 

Folketingets Ombudsmand er jurist og valgt af Folketinget til at behandle klager over offentlige myndigheder. Ombudsmanden kan kritisere og anbefale myndigheder at ændre deres afgørelser. Hvert år får ombudsmanden omkring 4000 klager fra borgere der mener at en myndighed har begået fejl. En typisk fejl kan være en kommune eller anden myndighed der har været for længe om at svare på et brev eller truffet en forkert afgørelse. Ombudsmanden tager også selv sager op, for eksempel efter omtale i en avis, ligesom han ofte er på inspektion i blandt andet fængsler og psykiatriske hospitaler. Cirka 85 medarbejdere er ansat ved Folketingets Ombudsmand.

Det færøske Lagting har også valgt en ombudsmand. Lagtingets Ombudsmand behandler sager som angår de færøske hjemmestyremyndigheder, men ikke sager der angår rigsmyndighederne.