Ombudsmanden vedrørende præstesag: Biskoppen er ikke inhabil

14. september 2006 | Nyhed

Pressemeddelelse

Biskoppen over Københavns Stift er ikke inhabil i sagen vedrørende præsten A. Det konkluderer ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen efter at have behandlet en konkret klage fra A's advokat.

Sagen omkring præsten A har været flittigt omtalt i medierne i de seneste måneder. A har været anklaget for at stjæle drikkevarer fra et skab som tilhører B Menighedsråd. Politiet har dog besluttet ikke at forfølge anklagen, fordi politiet ikke mener at det kan bevises at A var ude på at stjæle drikkevarerne. A har selv fastholdt at hun blot lånte drikkevarerne.

Politiets beslutning om ikke at forfølge sagen, fik Biskoppen over Københavns Stift til at klage til statsadvokaten. I klagen henviste biskoppen til at menighedsrådet ved B Kirke havde korrigeret en række faktuelle oplysninger der lå til grund for politiets afgørelse.

Omkring seks uger senere skrev biskoppen en indstilling til Kirkeministeriet. Biskoppen anbefalede her at præsten A skulle i et tjenstligt forhør med henblik på afskedigelse. Biskoppen indstillede også at A skulle suspenderes fra sin stilling som sognepræst mens tjenestemandssagen kørte.

Det er ovenstående sagsforløb som har fået A's advokat til at klage til Folketingets Ombudsmand. Advokaten mener at biskoppen er inhabil som tilsynsmyndighed når biskoppen har klaget over en afgørelse truffet af politiet.

Folketingets Ombudsmand har set på sagen, men mener ikke at biskoppen over Københavns Stift er – eller har været - inhabil i behandlingen af A's sag. Derfor har Ombudsmanden besluttet ikke at igangsætte en såkaldt ombudsmandsundersøgelse. I den fem sider lange udtalelse fra ombudsmanden, afsøger han blandt andet forvaltningslovens paragraf 3 om inhabilitet og konkluderer at ingen af formuleringerne passer på denne sag. Ombudsmanden udtaler bl.a.:

"Der foreligger ikke oplysninger om et uvenskab eller lignende over for A, eller om andre omstændigheder der kan begrunde at biskoppen skulle anses for inhabil."

Og videre:

"At en tilsynsmyndighed har forholdt sig til en sag i én sammenhæng, medfører ikke at samme tilsynsmyndighed er afskåret fra at behandle samme sag i en anden sammenhæng."

Ombudsmanden understreger at han ikke har forholdt sig til sagen mod A, men alene til spørgsmålet om biskoppen som tilsynsmyndighed er inhabil.

Ombudsmanden foretager sig ikke mere i sagen. Den fulde udtalelse kan ses her.

 

Yderligere oplysninger kan fås hos ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen på mobil: 40 43 45 43