Ombudsmand afslutter sag om ytringsfrihed i PET

2. maj 2014 | Nyhed

Det var ikke et forsøg på at begrænse de ansattes ytringsfrihed, da den nye chef for Politiets Efterretningstjeneste (PET) i et DR-interview i januar gav udtryk for, at det var uacceptabelt, hvis medarbejderne gik til pressen og fortalte om ting, der normalt skal løses internt i tjenesten. 

Ifølge en udtalelse fra PET-chefen til ombudsmanden ønskede han ikke at forbyde de ansatte at gå til pressen, men at opfordre dem til at fremsætte kritik af de interne forhold direkte til PET-chefen, sådan at det blev muligt at etablere en intern dialog om samarbejdsforholdene i PET. PET-chefen har dog overfor ombudsmanden medgivet, at han godt kan forstå, at hans udtalelser kunne misforstås. 

På den baggrund lukker ombudsmanden nu sagen. 

”Offentligt ansatte har – med nogle få begrænsninger – ret til at gå til pressen med kritik af deres arbejdsplads. PET-chefens udtalelser til DR kunne misforstås, men jeg er helt tilfreds med hans forsikringer om, at medarbejderne har deres fulde ytringsfrihed”, siger Jørgen Steen Sørensen. 

Ombudsmandens afsluttende brev til PET.    

Tidligere nyhed om sagen.

 

Nærmere oplysninger fås hos ombudsmand Jørgen Steen Sørensen, tlf. 20 33 97 52, eller områdechef Kirsten Talevski på 33 13 25 12. 

 

FAKTA  

Ombudsmanden kan på eget initiativ iværksætte en undersøgelse eller bede en myndighed om nærmere oplysninger om en sag. Det fremgår af ombudsmandslovens § 17, stk. 1. Det sker ofte på baggrund af omtale i medierne. 

Rammerne for offentligt ansattes ytringsfrihed er bl.a. beskrevet i Justitsministeriets vejledning nr. 87 af 14. september 2006 om offentligt ansattes ytringsfrihed.